Lees hier de nieuwe blog over werken bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid

Criminoloog; wat ben je dan precies, wat doe je dan precies en waar ga je werken? Allemaal vragen die mij meer dan eens te binnen schoten voordat ik startte met mijn bachelor, maar ook tijdens mijn studietijd. Als je mij jaren geleden had gevraagd waar ik wilde werken had ik al gezegd bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), maar dat ik daar met mijn gekozen studies ook zou kunnen komen, wist ik niet.

Netwerk opbouwen

In januari 2020 startte ik bij de NCTV, in de functie van LAP’er. Dit staat voor leer- en arbeidsplaats, een soort werkstudent. Ik was toen net halverwege mijn master Crisis & Security Management (CSM) aan de Universiteit Leiden. Ik stond datzelfde jaar ook ingeschreven voor een master criminologie, maar vond CSM eigenlijk leuker. Bij de NCTV kom je niet zomaar binnen, zeker niet als werkstudent. Dit is geen functie waar je op kan solliciteren en ook biedt de NCTV beperkt stages aan. Tijdens mijn studie heb ik een groot netwerk (LinkedIn is echt je beste vriend!) opgebouwd. Ook door bijvoorbeeld het deelnemen aan een zomerschool. Daardoor heb ik mensen leren kennen en via via mocht ik ineens op gesprek komen bij de NCTV. Ik kreeg een contract voor zes maanden om te laten zien wat ik kon.

Start NCTV

De NCTV is onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid, waar kennis en expertise hoog in het vaandel staan. Voor het overgrote deel van de functies binnen de organisatie moet je master afgestudeerd zijn. Dat ik als werkstudent mocht starten, bij de Kerneenheid Strategie, was redelijk bijzonder. Ik werd ingezet als ondersteuning op de Nationale Veiligheid Strategie (NVS 2019) en leerde onwijs veel. Na 2 maanden kwam de leercurve tot een stilstand toen het coronavirus opdook. Doordat de crisisorganisatie tevens bij de NCTV is belegd kreeg ik toen wel de unieke kans mee te kunnen draaien in deze crisisorganisatie en te leren over het reilen en zeilen in tijden van crisis. Toch moest ook ik thuis gaan werken. Omdat ik gelijktijdig mijn masterscriptie vanuit huis schreef was dit geen makkelijke tijd. Ondanks het thuiswerken en dus weinig kans mezelf ‘te bewijzen’ kreeg ik in de zomer te horen dat mijn contract verlengd werd. Niet lang daarna kwam een interne functie vrij waar ik op kon solliciteren, namelijk die van adviseur AI & Innovatie.

Inmiddels werk ik nu een kleine anderhalf jaar bij de NCTV, sinds december in vaste dienst. Mijn collega’s hebben verschillende studieachtergronden; het is dus zeker geen vereiste iets te studeren dat een overduidelijke link heeft met het veiligheidsdomein. Toch denk ik wel dat mijn studieachtergrond me vaak helpt in mijn werk. Zo heb ik tijdens mijn bachelor cybercrime gehad, heb ik kennis van vormen van criminaliteit en gedrag en heb ik een sterk analytisch vermogen ontwikkeld. Uiteindelijk denk ik echter dat mijn eigen vaardigheden en manieren van doen veel meer bepalend zijn dan verkregen kennis; ik leer namelijk veel on the job, van mijn collega’s en de projecten waaraan ik deelneem.

Mijn eigen ambitie en assertiviteit hebben ervoor gezorgd dat ik inmiddels mijn eigen dossiers heb, dat ik OR-voorzitter ben en daarnaast nog heel veel andere leuke projecten doe. Ik heb een volle werkweek waarin vooral veel overleggen met partners (zoals Defensie, de Nationale Politie, BZ en de diensten) op de agenda staan. Binnen de NCTV kunnen we ons werk namelijk niet doen zonder al deze partners en uitvoeringsorganisaties. Dat maakt het werk dan ook extra divers en dynamisch. Verder gaat veel van mijn tijd uit naar het (kritisch) lezen van stukken, input leveren voor publicaties, overleggen intern, en het voorbereiden (annoteren en adviseren) van mijn directeuren.

Werkplezier

Ik heb onwijs veel plezier in mijn werk. Hoewel ik beëdigd ben als ambtenaar vind ik mezelf niet passen in het klassieke plaatje hiervan (ik maak soms bijvoorbeeld bijzonder lange dagen!). De NCTV is sowieso een vreemde eend in de bijt; we zijn een jonge organisatie vol slimme mensen die het leuk vinden om zich met veel verschillende onderwerpen binnen het veiligheidsdomein bezig te houden. Bij de NCTV hoef je zeker niet elke dag in mantelpak naar kantoor, casual Friday kan altijd – zeker als je enkel met je eigen collega’s werkt die dag. Hoe dan ook, een groot deel van het plezier dat ik ervaar komt niet alleen door het soort werk wat ik doe, maar ook zeker door de collega’s. Door de vertrouwelijke aard van ons werk kan ik niet veel over de inhoud van mijn werk spreken met vrienden of familie. Dit maakt de band die je hebt met je collega’s hechter. Een bijkomend voordeel van de aard van ons werk is dan ook dat je niet altijd zomaar thuis kan werken. Delen van ons werk kan echt alleen op kantoor worden uitgevoerd en dus ben ik in coronatijdgelukkig regelmatig op kantoor te vinden.

Volg je eigen pad

De NCTV is voor mij een leuke maar ook bijzondere plek om te werken. Veel van de elementen van het veiligheidsdomein komen hier samen en we zetten een stapje extra tijdens een crisis. Heel leuk en dynamisch. Hoewel ik zeker geen criminoloog hoefde te zijn om hier te werken, ben ik wel blij dat ik die studie heb gedaan vanwege de kennis en vaardigheden die me geleerd zijn. Als ik terugkijk op mijn eigen route richting deze baan is het vooral het continu volgen van mijn eigen pad en hart dat me heeft gebracht waar ik sta. Mijn advies naar criminologen in spé is dan ook: laat je niet leiden door de ambities, het leervermogen of de keuzes van anderen. Volg je eigen pad, kies je eigen route en als je iets wil, ga daar dan voor. Wie weet brengt het je zomaar naar waar je wil zijn!

©2015-2022 Het CNN - Info@hetcnn.nl

Log in with your credentials

Forgot your details?