In deze blog vertelt Lies over haar werkzaamheden als Projectleider Forensische Opsporing bij Koninklijke Marechaussee & Project Officier Alumni Vereniging bij Defensity College, na het volgen van de studie Criminologie. 

8 november 2019

Beste collega criminologen en criminologen in spe,

Je bent afgestudeerd óf dit feestelijke moment gaat binnenkort plaatsvinden. Dat betekent dat jouw tijd als student erop zit: wat dan? De één gaat aan de slag binnen een private organisatie, de ander gaat werken bij de overheid. Als criminoloog is er zo veel mogelijk.. Maar wat dan precies?

In augustus 2018 leverde ik mijn scriptie in. Voor het eerst hoefde ik pas écht na te denken over de eerder genoemde vragen. Ik besloot even de tijd te nemen om goed uit te zoeken wat ik precies wilde. Dat deed ik onder andere door het afstruinen van deze site maar vooral door heel, heel, heel veel koffie te drinken met verschillende mensen binnen het veiligheidsdomein (tip voor iedereen).

Via deze gesprekken kwam ik onder andere in aanraking met het ministerie van Defensie. Een organisatie waar ik nooit aan had gedacht als potentiele werkgever. Ik had nooit gedacht dat ik daar met zo veel plezier zou kunnen werken als dat ik dat nu doe.

Ik kreeg de kans om deel te nemen aan een pilot van een Young Professional programma. Een programma waarbij een brug geslagen wordt tussen de Defensie en de civiele wereld en dan meer specifiek, de academische wereld. Kleine side note was wel: het programma moest nog verder ontwikkeld worden. Deze uitdaging ben ik aangegaan.

De pilot combineert eigenlijk alles wat ik zocht in een baan: het is een plek waar ik het gevoel heb iets maatschappelijks bij te dragen, waarin ik de ruimte krijg mezelf verder te ontwikkelen maar ook een plek om kennis te maken met andere organisaties.

Na het afronden van een veiligheids-, medisch- en psychologisch onderzoek ben ik aangesteld als reserve officier bij de Koninklijke Marechaussee.

Na aanstelling volgde weer veel kopjes koffie. Ik moest de enorme Defensie organisatie leren kennen en kijken wat er allemaal mogelijk was. Ik ben een project aangegaan bij de Forensische Opsporing – Brigade Recherche. Het dactyloscopisch laboratorium moest worden geaccrediteerd. Kort gezegd moest het lab gaan voldoen aan Europese wet- en regelgeving. Hiermee wordt geborgd dat stukken van overtuiging in forensische laboratoria op een herleidbare en kwalitatief hoogwaardige manier worden onderzocht. Er werd een projectgroep opgericht met vijf forensisch onderzoekers die vier maanden lang fulltime met deze accreditatieaanvraag aan de slag zouden gaan. Als net afgestudeerde criminoloog mocht ik dit project gaan leiden. Een geweldige eerste uitdaging waar een enorme verantwoordelijkheid bij kwam kijken. Enkele maanden geleden hebben we de accreditatieaanvraag ingediend.

Na dit project ben ik gestart op de staf van het Defensity College. Een initiatief waaronder het Young Professional programma valt. Ik ben hier bezig met diverse taken binnen de afdeling Branding en Recruitment. Mijn hoofdtaak is het opzetten van een Alumni Vereniging voor studenten die na afstuderen het Defensity College studenten-vormingsprogramma verlaten. Een hele andere werkplek en werkomgeving, maar daarom niet minder leuk. Een jong, dynamisch team met oog voor alle kansen die het veiligheidsdomein te bieden heeft. Vanaf januari ga ik weer aan de slag op een andere, meer criminologische functie.

Mijn dagen, weken en maanden zijn dus nooit hetzelfde.

Naast mijn dagelijkse taken als projectofficier is er, zoals eerder genoemd, veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Ik neem deel aan allerlei trainingen, opleidingen en aan een coachtraject. Zo hebben we met twee detachementen afgelopen zomer de Nijmeegse Vierdaagse gelopen en zijn we één week op een leiderschapstraining geweest in Duitsland. Een week vol grensverleggende activiteiten – abseilen, raften, klimmen etc. Daarnaast heb ik afgelopen week de cursus tot Officier Raadsman afgerond. Daarmee mag ik collega´s die worden verdacht van een strafbaar- of tuchtrechtelijk vergrijp bijstaan tijdens het proces. Je staat hier iemand niet juridisch bij maar pleit op basis van contextuele -vaak militaire- factoren. Kortom, allemaal gave dingen!

Uiteraard is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het Young Professional Programma is nog verre van een vaststaand programma. Veel vrijheid, maar weinig zekerheid. Alles is mogelijk, maar je moet het wel zelf regelen. Verwacht niet dat het bedje volledig voor je gespreid klaarligt wanneer je als reservist binnen komt. Er wordt momenteel hard gewerkt om alle processen beter te stroomlijnen maar dat kost tijd. Zeker bij een organisatie zo groot als Defensie. Dat kan frustrerend zijn en soms val je van de ene verbazing in de andere maar door je daar bij neer te leggen wordt het niet anders. Een beetje assertiviteit en daadkracht wordt van je verwacht en is vaak ook noodzakelijk.

Ook de cultuur binnen Defensie is uniek, maar ook per Defensie onderdeel verschillend. Het kan dan ook even aftasten zijn wat bij jou past, soms vergt het aanpassingsvermogen en soms ben jij diegene die uniek is.

Rode draad door het verhaal is toch wel dat er binnen Defensie legio mogelijkheden zijn. Niet alleen als reservist (voor een aantal dagen in de week of op projectbasis), maar ook als beroepsmilitair of burgermedewerker. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om te werken bij Defensie tijdens je studie.

 

Mocht je geïnteresseerd zijn in het werken bij het ministerie, kijk dan op: www.werkenbijdefensie.nl

©2015-2021 Het CNN - Info@hetcnn.nl

Log in with your credentials

Forgot your details?