Als criminoloog aan het werk bij KPMG

In deze blog geven Lieke Dix en Phéline Grawden meer informatie over hun werkzaamheden als criminologen bij KPMG.

6 mei 2019

Door: Lieke Dix en Phéline Grawden

Veel criminologen starten na hun afstuderen bij een bank in de rol van bijvoorbeeld CDD/KYC analist waarin ze onder andere signalen afhandelen die duiden op bijvoorbeeld mogelijke fraude of witwassen en of brengen klantdossiers op orde. Als afgestudeerd criminoloog zijn er echter nog veel meer mogelijkheden! Bijvoorbeeld werken bij KPMG, wist jij dat het kon? Toen wij ons gingen oriënteren op de arbeidsmarkt, wisten we dit in ieder geval niet. Zo kan je in een adviesrol kruipen, waarbij je zelf niet de controlerende werkzaamheden uitvoert, maar onder andere het management in organisaties van advies voorziet.

Lieke Dix en Phéline Grawden zijn afgestuurd criminologen en werken nu respectievelijk 3,5 en 1,5 jaar bij KPMG Forensic. Zij hebben al veel mooie opdrachten mogen doen. Van vier maanden transactiemonitoring remediation in the UK tot cultuur veranderingen binnen een overheidsinstelling en van Compliance Officers advies geven tot fraude zaken oplossen; we hebben het allemaal voorbij zien komen. Met nog veel interessante en afwisselende opdrachten in het vooruitzicht, vermaken wij ons hier dus nog wel even! Maar wat kun je als criminoloog bij KPMG verwachten?

KPMG kent men niet alleen van de Assurance dienstverlening, maar ook van de Advisory tak die klanten in allerlei sectoren ondersteunt bij uiteenlopende complexe vraagstukken. Binnen Advisory is er de ‘Risk and Regulatory’ afdeling waar onze Forensic teams onder vallen. Forensic is een veelzijdige afdeling met verschillende aandachtsgebieden, waar mensen werkzaam zijn met veel uiteenlopende studieachtergronden, waaronder criminologie.

Binnen KPMG werken veel verschillende disciplines samen. Van Forensic Technology (de ‘techneuten’), tot Forensic Investigations (voornamelijk Forensic Accountants) en Integrity & Compliance (gericht op gedrag). Zij werken aan één gemeenschappelijk doel: het voorkomen en detecteren van ongewenst gedrag. Zeker bij het Integrity & Compliance team vind je veel criminologen, maar ook binnen Investigations and Technology zijn er mogelijkheden als afgestudeerd criminoloog.

Een voorbeeld uit de praktijk
Een belangrijke klant heeft het vermoeden dat (een) medewerker(s) geld wegsluist van de bedrijfsrekening. Omdat deze er niet achter kan komen of deze veronderstelling juist is of niet, heeft de klant hulp nodig te achterhalen wat er aan de hand is. KPMG Forensic wordt ingeschakeld en al gauw staat er een multidisciplinair team klaar om te onderzoeken wat er speelt. Het onderzoek start met het afnemen van interviews. Met welke personen willen we praten om erachter te kunnen komen wat er is gebeurd? Uit de interviews komt het beeld naar voren dat twee medewerkers zich wat verdacht hebben gedragen en we krijgen toestemming om de werklaptops van deze werknemers te bekijken. De techneuten binnen Forensic voeren dit proces uit en gaan op een slimme en gestructureerde wijze op zoek naar de belangrijke data. Ook levert de klant informatie aan met betrekking tot het account waar het geld vanaf is gehaald. De techneuten zoeken naar patronen, merkwaardigheden of fouten in deze data. Kloppen de betalingen bijvoorbeeld met de facturen? De forensische accountants haken aan vanwege hun kennis over betalingsstromen en fraudepatronen.

Ondertussen is uit de interviews gebleken dat de interne controle bij de klant niet voldoende op orde is. Daarom gaat een ander deel van het KPMG-team aan de slag met het ondersteunen van de klant bij het verbeteren van beleid en procedures. De collega’s van het KPMG Integrity en Compliance team voeren daarnaast een cultuuranalyse uit om de menselijke factoren in kaart te brengen die hebben bijgedragen aan het onvoldoende functioneren van het beleid en de procedures. Er worden bewustwordings-trainingen georganiseerd met als doel om medewerkers intrinsiek te motiveren uit zichzelf het goede gedrag te vertonen, zodat de kans op dergelijke misstanden in de toekomst wordt verkleind.

Uiteindelijk slaagt KPMG Forensic erin te achterhalen hoe het geld wordt weggesluisd. De klant is erg tevreden met de geboekte resultaten. Er is meer awareness gecreëerd en de procedures zijn uiteindelijk zodanig ingeregeld, dat het wegsluizen van organisatiegelden in de toekomst eerder gedetecteerd en voorkomen kan worden. Door de goede samenwerking tussen de KPMG Forensic teams en het bundelen van de aanwezige expertise is het vraagstuk van de klant in korte tijd succesvol opgelost.

Als criminoloog breed inzetbaar bij KPMG
Als criminoloog bij Integrity and Compliance ben je breed inzetbaar en draai je mee op zowel integriteit als compliance opdrachten. Bij compliance opdrachten kan je denken aan het fungeren als interim Compliance Officer bij een klant, het adviseren van Compliance teams bij bijvoorbeeld banken, het reviewen van de governance (beleid en procedures) van organisaties, remediation opdrachten en klanten helpen om hun klantdossiers naar een hoger niveau te tillen. Daarnaast voert KPMG Forensic veel anti-witwas opdrachten uit waarbij vaak een regelgevingsaspect betrokken is. Deze opdrachten voeren we vaak multidisciplinair uit, wat wil zeggen dat medewerkers uit alle Forensic teams advies uitbrengen op basis van de expertise die binnen de afdeling aanwezig is. Naast het uitvoeren van compliance opdrachten, draai je op integriteitsopdrachten mee, waarbij je bijvoorbeeld een gedragsonderzoek uitvoert om de factoren in kaart te brengen die hebben bijgedragen aan het ontstaan van een incident of een onveilige cultuur. Ook ondersteun je bij het faciliteren van verschillende trainingen in workshops om integriteit onder de aandacht te brengen en een open cultuur te bevorderen. Als criminoloog ga je actief aan de slag met het stimuleren van gewenst gedrag en het voorkomen van ongewenst gedrag, om op deze manier een integere en compliant bedrijfscultuur te creëren.

Van compliance en fraude tot cyber response en data privacy
KPMG Forensic voert ook opdrachten uit binnen andere werkgebieden waar je op kunt meedraaien. Je kunt bijvoorbeeld denken aan opdrachten op het gebied van Compliance, Fraude, Anti-Bribery and Corruption, Anti-Money Laundering, Cyber Response, Forensic Data Analytics, Data Privacy, Corporate Intelligence/Third Party Risk Management, Computer Forensics, en het geven van trainingen over uiteenlopende onderwerpen. Naast deze mooie opdrachten, waarbij je elke keer weer andere werkzaamheden uitvoert bij verschillende type klanten, biedt KPMG veel mogelijkheden op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling. Er is een breed aanbod aan trainingen, opleidingen en cursussen, er bestaat de mogelijkheid om voor opdrachten naar het buitenland te gaan of om een uitwisseling te doen met een van de andere KPMG kantoren en er is veel aandacht voor het verbeteren van je soft-skills. Dit alles vindt plaats in een jonge werkomgeving (de gemiddelde leeftijd bij KPMG is 31), waardoor er veel aandacht is voor leuke activiteiten. Zo is er de wekelijkse vrijdagmiddagborrel, de jaarlijkse KPMG-ski trip, het voetbal- en hockeytoernooi en organiseert KPMG Connect (de jongerenvereniging van KPMG) verschillende events (golf clinics, BBQ, kookworkshop) gedurende het jaar.

Jij vindt jouw uitdaging als criminoloog bij KPMG!
Wil jij nou meer weten over onze werkzaamheden en de Forensic teams? Heb jij interesse in compliance, gedrag, cultuur, fraude onderzoeken en analyses? Kom een kop koffie drinken of check de volgende link: https://home.kpmg/nl/nl/home/werken-bij-kpmg.html. Meer informatie? Neem contact op HR Recruitment (recruitment@kpmg.nl) of met Mark Polman (+31 6 30896327).

 

Gerelateerde artikelen

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2015-2020 Het CNN - Info@hetcnn.nl

Log in with your credentials

Forgot your details?