Junior onderzoeker OIS bij de gemeente Amsterdam

In deze blog geeft Nathalie Bosman meer informatie over haar werkzaamheden als junior onderzoeker OIS bij de gemeente Amsterdam.

9 mei 2019

Door: Nathalie Bosman

Hoi mede criminologen! Ik ben Nathalie Bosman en werk op dit moment als junior onderzoeker bij Onderzoek, Informatie en Statistiek van de Gemeente Amsterdam. Inmiddels werk ik hier nu iets langer dan een jaar (inclusief mijn stageperiode).

 

Al tijdens mijn studie raakte ik erg geïnteresseerd in het fenomeen veiligheid. Er zijn ontzettend veel verschillende aspecten die hieronder vallen en het gaat vaak ook verder dan alleen criminaliteit. Denk bijvoorbeeld aan (on)veiligheidsbeleving. Dit was dan ook het onderwerp waar ik naar op zoek ging voor het schrijven van mijn scriptie. Toevallig was er een plek beschikbaar met dit onderwerp. Daarnaast stond in de omschrijving dat je handig moest zijn met SPSS. Dat kwam goed uit, omdat ik hierover al veel had gehad in de studie en ik vond het erg leuk om ermee te werken. Na een paar gesprekken was het dan zo ver: ik kon aan de slag bij Onderzoek, Informatie en Statistiek!

 

De organisatie

Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) is niet alleen het onderzoeksbureau van de Gemeente Amsterdam, maar doet meer dan dat. OIS verzamelt in opdracht, en op eigen initiatief, statistische gegevens over de stad en doet (veld)onderzoek naar fenomenen in de stad. Met deze over jaren opgebouwde informatie kunnen we analyses en vergelijkingen maken die belangrijk zijn bij de onderbouwing van gemeentelijke beleidskeuzes. In combinatie met een breed scala aan analysemethoden kunnen we Amsterdam een grote diversiteit aan dataproducten- en diensten bieden zoals: statistische cijfers en visualisaties, prognoses, monitoren, dashboards, effectmetingen van beleid, klanttevredenheidsmetingen en adviezen voor concrete maatregelen of acties. OIS is een doorgeefluik van wat er in de stad gebeurt en van de mening van bewoners en ondernemers naar de gemeentelijke organisatie. Omgekeerd verbindt OIS als ‘gegevensmakelaar’ de gemeentelijke organisatie met de stad en draagt met data en onderzoek bij aan de dienstverlening aan burger, ondernemer en bezoeker. Dit doen we op veel verschillende thema’s: onderwijs, ruimte en economie, veiligheid en criminaliteit, dienstverlening, zorg enzovoorts.

 

Mijn werkzaamheden

Ik ben vooral bezig met het verrichten van onderzoek binnen de thema’s veiligheid en criminaliteit. Vanuit mijn studie liggen hier ook mijn interesses. Als onderzoeker werk je van begin tot aan het eind mee aan een onderzoek. Dit begint vanuit een opdrachtgever: zij kunnen met een bepaald vraagstuk of probleem zitten waar ze meer over willen weten, of er moet bijvoorbeeld een maatregel geëvalueerd worden. Wij maken hier dan een onderzoeksvoorstel voor, waarin staat aangegeven hoe wij denken de vraag het beste te kunnen onderzoeken (bijvoorbeeld door middel van enquêtes of het houden van interviews), de analyses en werkwijze die we zullen gaan toepassen. En, niet onbelangrijk, het rapport of eindproduct wat uiteindelijk op tafel zal liggen.

 

Als onderzoeker draag je zorg voor het eindproduct. Je wilt immers dat de opdrachtgever er tevreden mee is en ook praktisch er iets mee kan vervullen. Soms doe je dit alleen, maar soms werk je ook met andere onderzoekers aan één project. Dat kan erg fijn zijn, omdat je samen kunt overleggen over de analyses, de resultaten en hoe je dit gaat opschrijven. Maar ook als je alleen aan een project werkt, kan je altijd bij de collega’s terecht om advies te vragen. Zelf vind ik dat prettig werken; ik als junior heb nog niet veel ervaring. Er werken genoeg mensen binnen de organisatie die al heel wat jaren mee gaan en veel onderzoek hebben gedaan. Zij kunnen uitstekend advies geven over hoe je iets aan kunt pakken.

 

Het is daarnaast ook belangrijk dat je enig inzicht hebt in de planning van een project en je eigen agenda. Het is namelijk niet zo dat je telkens maar met één onderzoek tegelijk bezig bent. Vaak lopen er veel projecten door elkaar heen, met net een ander onderwerp en in net een ander stadium van het onderzoek. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld bezig met een project over cybersecurity, meldingen in de openbare ruimte, ondermijning en overlast. Juist die diversiteit aan onderwerpen vind ik interessant.

 

Wat heeft de studie mij gebracht?

Vaak hoor(de) ik van studenten of geïnteresseerden in de criminologie: wat kan je er nu mee? En kan je de dingen die je hebt geleerd in je studie ook daadwerkelijk toepassen in je werk? Het antwoord daarop is: ja! Heel veel informatie over verschillende vormen van criminaliteit kan ik in mijn werk toepassen. Niet alle criminologische theorieën over daders zijn bijvoorbeeld toepasbaar, maar theorieën die gaan over ruimtelijke en sociologische aspecten, zijn zeker nuttig.

 

En niet alleen theoretische aspecten helpen mij in mijn werk, juist de praktische dingen en het schrijven van ellenlange papers heeft mij enorm geholpen in mijn vaardigheden. Dit zijn juist elementen die ik op dit moment op grote schaal toepas in mijn werk. Denk aan het uitvoeren van analyses, het maken van een vragenlijst en het schrijven van een rapport. Uiteraard leer ik in mijn werk ook weer nieuwe vaardigheden, maar dat maakt het juist leuk en interessant. Hoewel ik in mijn studie dacht nooit te gaan kiezen voor het doen van onderzoek, ben ik blij dat ik deze keuze wel heb gemaakt. Het brengt mij tot ontzettend veel kennis op verschillende thema’s en is uitdagend in het ontwikkelen van niet alleen schrijfvaardigheden, maar ook analysevaardigheden.

 

Tot slot..

Hopelijk geeft mijn verhaal een beeld van het werk als onderzoeker bij de gemeente. Veel van onze resultaten en onderzoeken (en veel meer informatie dan dat alleen) kun je vinden op onze website: www.ois.amsterdam.nl

 

Gerelateerde artikelen

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2015-2020 Het CNN - Info@hetcnn.nl

Log in with your credentials

Forgot your details?