In deze blog vertelt Jorieke Besselink over haar ervaringen als CDD analist

Het zal je vast al wel eens opgevallen zijn: zodra je op LinkedIn aangeeft dat je criminologie studeert of hebt gestudeerd, krijg je op regelmatige basis een berichtje van een recruiter die vraagt of jij interesse hebt in een baan op het gebied van KYC of CDD. Mijn naam is Jorieke Besselink, ik ben vorig jaar afgestudeerd en werk nu als CDD analist. Als jij wil weten wat mijn ervaringen zijn, misschien wel om te kijken of het iets voor jou is, lees dan vooral verder.

In 2015 ben ik begonnen met de opleiding International Studies. Ik kwam erachter dat ik een Master wilde doen die ook was gericht op beleid en veiligheidsvraagstukken, maar die veel specifieker was dan mijn Bacheloropleiding. Na het volgen van een paar minoren bleek Criminologie het beste bij mij te passen. Tijdens het vak Handhavingsstrategieën van mijn Master (Criminologie en Veiligheidsbeleid) raakte ik geïnteresseerd in de wereld van het toezicht. Mijn scriptie en stage heb ik dan ook bij de Inspectie van het Onderwijs doorlopen, waar ik onderzoek deed naar het toezicht op seksuele weerbaarheid bij schoolbezoeken van de Onderwijsinspectie op het Speciaal Onderwijs.

Ik ben naast overheidstoezicht ook geïnteresseerd in toezicht door organisaties zelf en vind het interessant om te zien hoe de responsabilisering van de veiligheid, een term die vaak in colleges voorbij kwam, om mij heen gebeurt. Ik heb tijdens mijn stage gesolliciteerd bij TPS en ben daar aangenomen als trainee Veiligheid en Integriteit. Voor mij werkt TPS perfect, het is namelijk meer dan een detacheringsbureau waarmee jij de kans krijgt om de arbeidsmarkt van CDD goed te leren kennen. TPS biedt veel ruimte voor coaching en ontwikkeling en er wordt regelmatig gecontroleerd of het voor jou tijd is om naar een volgende opdracht te gaan. TPS heeft daarnaast respect voor je vrije tijd, biedt sportactiviteiten aan en investeert in een gezonde werkomgeving.

Ondertussen ben ik gestart voor mijn eerste opdrachtgever, een grootbank. Hier ben ik actief in een team van 6 analisten. Ons team is specifiek gericht op het onderzoeken van retail zakelijke klanten die uitvallen vanwege hun transactiegeschiedenis. Aan mij de taak om dit risico, dat in eerste instantie door de computer is bepaald, te controleren en een laag, medium of hoog advies mee te geven. Op basis daarvan wordt bepaald hoe snel de CDD afdeling dit dossier weer krijgt te zien, of dat de klant eventueel wordt uitgeschreven.

CDD-werk is echt iets voor jou als jij binnen no-time in staat bent om informatie van iemand online te vinden en hier een advies over te geven. Een CDD-analist onderzoekt namelijk nieuwe of bestaande klanten en controleert of deze klanten niet witwassen, frauderen of terrorisme financieren. Sinds 2008 geldt de Wet te voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme namelijk, waardoor banken verplicht zijn om hun klant te kennen (Know Your Customer) en een risico in te schatten. Daarnaast kan het zo zijn dat een bank aanvullende uitsluitingscriteria heeft. Binnen de CDD-afdeling van een bank zijn er vaak teams gespecialiseerd in particuliere en zakelijke klanten. Voordat je begint als CDD-analist ben je verplicht op het certificaat WFT Basis te halen en volg je vaak een interne training om de regelgeving van de bank te leren kennen.

Ik mag bij mijn huidige opdrachtgever zelf mijn uren indelen. Ik begin het liefst om 08:00 te werken aan een hoog-risico dossier. Om 09:30 heb ik met mijn team een dagstart waarin wij alle puntjes bespreken die voor de collega’s ter tafel komen. De rest van de dag werk ik aan dossiers, bel ik met klant of spreek ik met mijn collega’s over vragen die onze dossiers oproepen. Ik filter deze dossiers uit een bak met dossiers die mijn senior analist al een quickscan heeft gegeven en die ik nu kan onderzoeken. Met een medium of hoog risico dossier ben ik zo een paar uur zoet. Met een laag risico dossier ben ik 20 minuten bezig. Dit doe ik liever aan het eind van de dag. Ik bekijk de gegevens van de klant, onderzoek wie de Ultimate Beneficial Owner is, kijk naar de screenings die de klant heeft ondergaan, bekijk de transactiegeschiedenis van de klant, stel eventueel aanvullende vragen en schrijf vervolgens het risico weg op laag, medium of hoog. Daarna ontvang ik feedback van mijn senior analist, waardoor ik eventueel iets moet aanpassen. Om 16.00 ben ik klaar met werken en stap ik de deur uit om een wandeling met mijn hond te maken.

Vanwege de corona-maatregelen werk ik volledig thuis. Ik zit iedere dag in een Google Teams call  en kan mijn collega’s makkelijk bereiken door mijn camera aan te zetten en een vraag te stellen. Ik heb collega’s van TPS gehoord die wel op kantoor aanwezig kunnen zijn, dus het ligt er maar net aan bij welke organisatie jij terecht komt. Daarnaast hoor ik in de wandelgangen dat CDD-afdelingen druk bezig zijn met nadenken over werken op kantoor en thuiswerken, waar er waarschijnlijk voor wordt gekozen om 2 tot 3 dagen per week op kantoor te zijn. Dit lijkt mij perfect voor het werk. Het werk kun je namelijk makkelijk vanuit huis doen als je een rustige werkomgeving kan creëren, maar het is toch wel fijn om een paar dagen in de week je collega’s in het echt te kunnen spreken.

Als je mij wil aanspreken of een vraag wil stellen, schroom niet om een berichtje te sturen op LinkedIn.

Ik wens je veel geluk met het zoeken naar een baan die bij jou past!

©2015-2021 Het CNN - Info@hetcnn.nl

Log in with your credentials

Forgot your details?