Afgestudeerd, en dan?

Dat is wat ik dacht toen ik in 2019 de master Forensische Criminologie afrondde. Na een bachelor Bestuurskunde heb ik bewust gekozen voor een master in de Criminologie omdat ik de veiligheidswereld heel interessant vond (en nog steeds vind). Maar de veiligheidswereld is zo breed en hoe vind je nou een echte baan? Allemaal vraagstukken waar ik na mijn afstuderen tegenaan liep.

 

Studententijd

Tijdens mijn studententijd heb ik op vier plekken stage gelopen omdat ik dacht: ‘Dit is mijn kans om bij verschillende organisaties binnen te kijken’. Ik begon bij de gemeente Den Haag, vervolgens bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en tot slot 2 stages bij de politie. Niet alle plekken waren per se relevant wat betreft het veiligheidsdomein, maar toch doe je ervaring op én kom je er achter wat je wel, maar ook zeker weten niet leuk vindt. Iets wat denk ik wel geholpen heeft bij het vinden van een baan, is ervaring opdoen in het domein waarin je wilt gaan werken. Daarom heb ik elke kans aangegrepen om stage te lopen bij de politie en zo ben ik uiteindelijk bij het district Leiden-Bollenstreek gestart als studentambassadeur. Deze functie heeft als doel het verbeteren van de verbinding tussen politiemedewerkers en studenten. Deze verbinding is gelukkig heel goed in Leiden, maar kan altijd beter! Het was een jaar vol met leuke activiteiten zoal datediners, lezingen en een consultancy opdracht. Vervolgens heb ik mijn scriptie geschreven bij team Cold Cases.

Na mijn stages bij de politie dacht ik: dit is echt een interessante organisatie! Wat de politie zo mooi maakt, is dat er zo veel verschillende mogelijkheden zijn. De politie is namelijk één van de grootste werkgevers in Nederland, dus je kan alle kanten uit. Uiteindelijk werd ik door mijn voormalig stagebegeleider gevraagd om terug te komen bij de politie, en zo ging mijn eerste echte baan van start.

 

Werkzaamheden

Ik werk bij het district Leiden-Bollenstreek, dat valt onder de eenheid Den Haag. Het district bestaat uit de stad Leiden en de 10 omringende gemeentes. Vanuit het district houd ik mij bezig met de samenwerking tussen de politie en kennisinstellingen, zoals de Universiteit Leiden en Hogeschool Leiden. Als projectcoördinator ben ik betrokken bij verschillende projecten, zoals een pilot waarmee we studenten een bijbaan aanbieden bij de politie. Daarnaast ben ik begeleider van de 2 studentambassadeurs die bij het district werkzaam zijn en ik help teamchefs die vraagstukken hebben liggen om uit te zoeken waar en hoe (bijvoorbeeld bij welke studie) zij vraagstukken het best kunnen laten oppakken. Ik ben dus een soort ‘matchmaker’ tussen de politie en kennisinstellingen.

Het leuke hiervan is dat ik zo op verschillende plekken binnen de organisatie aan het werk ben, namelijk daar waar anderen mij nodig hebben. Zo leer ik steeds meer organisatieonderdelen kennen – na ruim anderhalf jaar kom ik nog steeds op plekken waarvan ik eerder nog nooit gehoord had!

 

How to: een baan vinden bij de politie?

Ik krijg vaak de vraag van studenten of zij stage kunnen lopen bij de politie of hoe je nou het beste een baan kan vinden bij de politie. En dat is een lastige vraag! Een netwerk opbouwen is hierbij heel belangrijk. Ga met politiemedewerkers in gesprek – zo kan jij (hopelijk) een goede indruk achterlaten en onthouden ze jouw naam voor het geval er ooit een passende vacature langskomt. Via-via getipt worden over een vacature is altijd handig. Zo kom je ook achter andere mogelijkheden naast bijv. de bekende recherchekundige opleiding. Daarnaast: probeer brede ervaring op te doen. Ik noemde al eerder dat niet al mijn stages relevant zijn voor het veiligheidsdomein, maar overal leer je iets dat je vervolgens mee kan nemen naar een volgende baan. Probeer dit vervolgens ook concreet te benoemen bij de sollicitaties etc. En het allerbelangrijkste: kies voor iets dat je leuk vindt! Zo kom je vanzelf terecht op een plek waar je past.

©2015-2022 Het CNN - Info@hetcnn.nl

Log in with your credentials

Forgot your details?