Stage lopen tijdens je master? Hoe vind je er een, wat kun je verwachten en wat heb je er aan?

Ik loop sinds april stage bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid en ik vertel je in deze blog over mijn ervaringen.

Maaike van der Marel, student Forensische Criminologie aan Universiteit Leiden

 

Tijdens je master krijg je nog een laatste kans om werkervaring op te doen zonder volledige verantwoordelijkheid te dragen. Nog één kans  om je te oriënteren op de arbeidsmarkt, je  netwerk uit te breiden en wat relevante ervaring op te doen voordat je met je diploma in je hand de grote, vriendelijke arbeidsmarkt betreedt. Maar hoe kom je aan een goede stage? Wat kan je verwachten? Wat haal je eruit? En wat schuift zo’n masterstage? In deze blog vertel ik je over mijn ervaring en geef ik je een paar gouden tips!

Sinds april 2021 loop ik stage bij het Wetenschappelijke Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Het WODC is het kennisinstituut van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en voert onafhankelijk onderzoek uit. Ik ben onderdeel van het vijf-koppige team dat de nieuwe Wet Forensische Zorg evalueert. Deze wetsevaluatie duurt in totaal vijf jaar, ik ben er in totaal één jaar bij betrokken en houd me bezig met twee deelonderzoeken. Mijn belangrijkste taken zijn het coderen van jurisprudentie met als doel een dataset aan te leggen, het houden van interviews met professionals uit het werkveld, en het transcriberen van de interviews (niet het meest uitdagende werk, maar het hoort er nu eenmaal bij!). Het WODC, en ik dus ook, heeft het afgelopen jaar volledig vanuit huis gewerkt vanwege de coronacrisis. Dat is soms lastig, maar het scheelt veel reistijd. Wie weet komt er binnenkort meer mogelijkheid om fysiek samen te komen. Vanaf september zal ik op deze stageplek ook mijn scriptietraject starten. Als alles verloopt zoals gepland, ben ik in februari afgestudeerd!

Even een stapje terug. Hoe ben ik hier terecht gekomen? Ten eerste was ik er al heel lang zeker van dat ik een stage wilde lopen tijdens mijn master. Ik zag dit als een laatste kans om voordat ik echt aan het werk moet verder te ontdekken wat ik nou eigenlijk precies kan en wil, én om nog wat relevante ervaring op te doen en mijn netwerk uit te breiden. Vervolgens begon ik met een aantal open sollicitatiebrieven bij werkgevers waar ik graag stage zou willen lopen. Door de coronacrisis ging dat allemaal wat moeilijker dan gehoopt.. Gelukkig werden er op Brightspace (het online communicatieplatform van de Universiteit Leiden) regelmatig interessante vacatures gepost. Na tientallen brieven en enkele gesprekken was het raak. Ik was aangenomen bij het WODC.

Het is misschien een inkoppertje, maar begin op tijd met zoeken en solliciteren! Het geeft jou zelf de tijd en de rust om een stage te vinden die bij je past maar het vergroot ook je kans om aangenomen te worden. Wees je toekomstige collega’s met uitstelgedrag voor! Zeker als je graag bij een organisatie stage wil lopen die geen vacatures heeft, kan je het verschil maken als je je open sollicitatiebrief vroeg verstuurd. Ten tweede druk ik je op het hart om zowel in je brieven als tijdens kennismakingsgesprekken je competenties en vaardigheden overtuigend te presenteren. Wees niet bescheiden! Je hebt er al een aantal jaar studeren op zitten, vertel maar wat je allemaal in huis hebt!  Heb je eenmaal een stage gevonden? Stel je dan leerbaar op. Luister aandachtig, stel vooral vragen (vanaf het begin!) en steek er misschien vooral in de eerste weken wat extra energie en tijd in zodat je snel op niveau komt. Bereid je erop voor dat het echt niet leuk zal zijn, je moet nu eenmaal ergens beginnen! Een stage staat in ieder geval ontzettend goed op je CV én het zal je helpen om na je opleiding de volgende stap te zetten.

©2015-2022 Het CNN - Info@hetcnn.nl

Log in with your credentials

Forgot your details?