Verslag CRIMETalks 6 maart
26-03-2019

Woensdag 6 maart 2019 heeft alweer de tweede editie van CRIMETalks plaatsgevonden, het was een zeer geslaagde avond met een grote diversiteit aan sprekers! De 4 sprekers hebben ons gedurende de avond erg weten te boeien met hun verhalen en zij hebben op de aansluitende borrel nog veel vragen van alle aanwezigen beantwoord.

De avond begon met een presentatie van Jeroen van den Tweel over de security-tak van ProRail en hij legde ons uit hoe ProRail handelt wanneer zij te maken krijgen met verdachte pakketjes op en om het station. Daarbij benadrukte hij dat mensen enorm veel vergeten, dus 9 van de 10 achtergebleven koffers zijn helemaal niet gevaarlijk. Echter, er moet wel nauwkeurig onderzoek worden verricht en met behulp van o.a. camerabeelden wordt per geval zorgvuldig in kaart gebracht of iemand iets heeft laten staan/is vergeten, of dat het mogelijk gaat om een verdacht pakketje. Erg interessant om te zien welke modellen achter deze werkwijze schuilgaan en hoe ProRail zich ook steeds meer probeert te ontwikkelen op dit gebied.

Als tweede werd ons een pakkend verhaal over de veiligheidsbeleving van homoseksuelen op homo-ontmoetingsplaatsen ten gehore gebracht. De nadruk in deze presentatie lag op de kwetsbaarheid van zogenoemde ‘cruisers’ die op bepaalde openbare plekken op zoek zijn naar seksueel contact. Tevens kwam naar voren hoe verschillende gemeenten omgaan met het ‘cruise’-fenomeen; zo zagen we dat Amsterdam het probeert te reguleren door bepaalde plekken als cruise-plek te bestempelen. Op deze manier wordt controle op deze plekken ook vergemakkelijkt. Echter zagen we ook dat andere gemeenten er bewust voor kiezen om het niet te reguleren.

Als derde spreker kwam Janine Janssen aan het woord, die ons wat meer vertelde over de actualiteit van eergerelateerd geweld. Zij vertelde over een aantal zaken die zij voorbij heeft zien komen in haar loopbaan bij de politie,, wat veel indruk maakte. Tevens benadrukte zij dat eerwraak niet slechts in de Turkse cultuur voorkomt, maar dat ontzettend veel culturen eeuwenoude eercodes en gewoontes kennen, waarbinnen eerwraak geen vreemd fenomeen is. Bij conflicten rondom eercodes zijn betrokkenen vaak bang voor het uitlekken van geheimen, zoals het verlies van maagdelijkheid of een relatie waarvan vermoed wordt dat die niet goedgekeurd zal worden. Janine vertelde ons dat chantage en bedreiging naar aanleiding van dit soort geheimen tegenwoordig steeds meer digitaal plaatsvindt, wat ook een uitdaging vormt voor de politie.

Tot slot was het woord aan Sabine Leermakers van het CKM (Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel). Zij vertelde ons over West-Afrikaanse mensenhandel en de strijdt die het CKM hiertegen voert. De focus lag op Nigeriaanse slachtoffers van mensenhandel. Ze legde ons uit hoe slachtoffers helemaal gehersenspoeld raken waardoor ze niet tot nauwelijks willen praten met de autoriteiten. Daarnaast vertelde ze hoe ze inzicht proberen te verkrijgen in de verschillende netwerken in Nigeria die de mensenhandel faciliteren. Echter. er is veel onbekend en er moet nog veel meer onderzoek worden verricht om deze vorm van mensenhandel te kunnen bestrijden en om de bescherming van slachtoffers te kunnen verbeteren.

Zoals u uit de bovenstaande stukjes kunt opmaken, was het een zeer diverse en interessante avond. Wij kijken als CNN terug op weer een geslaagd evenement waarbij we veel verschillende mensen met elkaar in contact hebben kunnen brengen. Wij willen de sprekers ontzettend bedanken voor de interessante en actuele verhalen die zij deze avond ten gehore hebben gebracht!

Gerelateerde artikelen

©2015-2021 Het CNN - Info@hetcnn.nl

Log in with your credentials

Forgot your details?