Security en privacy consultant bij Capgemini Invent

"In deze blog vertelt Maaike Vermeulen over haar ervaringen als security en privacy consultant bij Capgemini Invent."

21 november 2018

Door: Maaike Vermeulen 

Hi mede criminologen, ik ben Maaike Vermeulen en werk als security en privacy consultant bij Capgemini Invent. Tijdens mijn studie was ik vooral geïnteresseerd in hoe de technologische ontwikkelingen het veiligheidsdomein veranderen, en hoe we daar als mens het beste mee moeten omgaan. Daarbij vond ik het privacy aspect ook erg belangrijk. Ik heb mijn scriptie dan ook geschreven over hoe het recht op privacy doorwerkt in het beslagname proces van mobiele telefoons en andere elektrische apparaten door de politie. Doordat ik mezelf beter had verdiept in de AVG en de consequenties daarvan en omdat ik nieuwsgierig was hoe dit zich dan vertaalde in de praktijk wilde ik graag een functie als privacy consultant. Ik heb gekozen voor Capgemini omdat het een erg innovatief bedrijf is dat zich veel bezighoudt met technologische impact, en daarnaast veel opdrachten binnen de publieke sector doet. Het is bijvoorbeeld erg leuk om te zien dat mijn huidige collega’s samenwerken met het Innovatieteam van het ministerie JenV waar ik vorig jaar stage heb gelopen.

Ik ben nu iets meer dan een half jaar werkzaam als consultant. De eerste paar maanden waren erg intensief, want dan begint iedere young professional in The Institute. The Institute is een soort leertraject waarbij alle nieuwe Nederlandse en Duitse collega’s interne opdrachten krijgen. Dit zijn bestaande opdrachten waar een collega hulp bij nodig heeft. Deze collega wordt gezien als de klant waarmee je regelmatig ‘alignment calls’ hebt. Daarnaast heb je een begeleider die je training en tips geeft en dus de nodige consulting skills bijbrengt. Het leuke van deze eerste paar maanden is dat je met alle nieuwe medewerkers telkens van maandag t/m donderdag in Berlijn, München of Utrecht zit. Je overnacht met z’n allen in een luxe hotel, en leert elkaar dus ook meteen echt goed kennen. Daarnaast moet je voordat je echt bij de klant aan de slag kan een aantal dagen een Consulting Skills Workshop (CSW) doen. Tijdens deze drie dagen krijg je alle relevante consulting skills bijgeleerd, en zit je weer met een internationale jonge groep bij elkaar. Deze eerste maanden bij Capgemini heb ik erg positief ervaren en zelfs een aantal echte vrienden aan overgehouden.

Nadat ik The Institute afgerond had werd ik meteen op mijn eerste opdracht gezet. Ik ging aan de slag bij de ING in het Name Screening team. Dit team zorgt ervoor dat terroristen, fraudeurs en andere financiële criminelen een alert bij hun naam krijgen als ze een rekening bij de ING willen openen. Dit gebeurd als hun naam erg lijkt op een gesanctioneerde naam. Om te kijken of een naam een match is worden bepaalde algoritmes gebruikt en ik moest inzichtelijk maken hoe deze algoritmes precies werken. Om dit te doorgronden heb ik een uitgebreide analyse gemaakt en de resultaten gepresenteerd aan de mensen die beslissingen nemen over of bepaalde algoritmes beter aan of uit staan. Door dit onderzoek heb ik zelf bijgedragen aan het risicobeleid van de ING. Mijn resultaten werden dan ook met open armen ontvangen. Deze opdracht was erg leerzaam, en ik ben blij dat ik heb gezien hoe het werk is binnen een financiële instelling. Als consultant leer je vooral hoe verschillende bedrijven werken en kun je bepalen voor je verdere loopbaan wat jou het beste ligt. Ik hoop dus dat mijn volgende opdracht in een andere sector ligt, maar dat is nog even afwachten.

 

Naast het feit dat ik werkervaring opdoe in het veiligheidsdomein, zit ik ook in een Veiligheid en Rechtsstaat clubje van Capgemini Invent. Dit is een groep van mensen die allemaal affiniteit hebben met dit onderwerp. We komen ongeveer een keer in de maand bij elkaar om projecten, trends en andere aspecten van het veiligheids- en rechtsstaat domein met elkaar te bespreken. Ook schrijven we met z’n allen aan het Trends in Veiligheid rapport wat jaarlijks wordt uitgebracht en de belangrijkste trends bespreekt. Als laatste heb ik een cursus gedaan dat zich richt op het Openbare Orde en Veiligheidsdomein (OOV), en heb ik hiervoor een certificaat behaald. Door actief te zijn in dit soort groepen weten collega’s dat ik geïnteresseerd ben om een opdracht te doen in dit domein en daarnaast is het ook nog eens leerzaam. De link met mijn studie behoud ik dus sowieso.

Ben je ook geïnteresseerd om als consultant binnen Capgemini Invent aan de slag te gaan, of vind je het interessant om meer te horen over mijn functie? Ik sta er altijd voor open om een kop koffie te drinken of om eens te bellen. Je kunt me bereiken op maaike.vermeulen@outlook.com. Groetjes!

 

Gerelateerde artikelen

 

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2015-2020 Het CNN - Info@hetcnn.nl

Log in with your credentials

Forgot your details?