Geschreven door Bregje Veltman - criminoloog bij een particulier onderzoeksbureau 

Mijn studieloopbaan is niet bepaald van een leien dakje gegaan. Ik belandde na een havo/vwo-advies op het vmbo-t en ik heb hard gewerkt om daarna alsnog mijn havodiploma te behalen. Vanuit mijn interesse in menselijk gedrag en bijbehorende (interne) processen begon ik aan de Hbo-opleiding Toegepaste Psychologie. Ik vond het leuk, maar niet leuk genoeg. Bovendien miste ik de uitdaging. Mijn interesse in opsporingsdiensten en de veiligheidsketen is er altijd al wel geweest. Net als bij menig ander criminoloog uitte dit zich bij mij in het uitpluizen van criminaliteit in de media en daarmee Opsporing Verzocht als één van mijn favoriete televisieprogramma’s. Ik ontdekte de studie Criminologie, maar hiervoor zou ik moeten verhuizen naar de andere kant van het land. Dit had ik hier echter graag voor over. Ik bezocht open dagen met mijn ouders en in Leiden voelde ik mij direct thuis. In eerste instantie voelde dit voor mij vreemd: ik op een universiteit, dat was toch veel te hoog gegrepen? Bovendien werden mijn plannen voor een overstap naar de universiteit door diverse hogeschooldocenten afgeraden: ‘Zou je dat nou wel doen? Veel mensen komen terug na een mislukte poging!’ Ondanks onzekerheid, weerstand en tegenslagen lukte het mij om nominaal mijn Hbo-propedeuse te behalen én werd ik ingeloot voor de studie Criminologie in Leiden. Zo begon ik aan mijn droomstudie. Hoewel ik moest wennen aan het niveau vond ik de studie dermate interessant dat ik er alles aan deed om dit te laten lukken. Binnen vier jaar studeerde ik nominaal af met de master Forensische Criminologie.

Helaas studeerde ik af in coronatijd en dit beïnvloedde zowel het afronden van mijn studie als de start van mijn carrière. Gesprekken gingen via videobellen en thuiswerken was de norm. Ik kreeg een baan bij de bank waar ik negen maanden als CDD-analist heb gewerkt, al die tijd vanuit huis. Ik was allang blij dat ik een vakinhoudelijke baan had waar ik iets van mijn criminologische kennis in kwijt kon, maar ik miste de spanning en de diepgang die ik bij criminologie altijd zo waardeerde. Zodoende begon ik mij verder te oriënteren en ik solliciteerde volop. Er volgden vele afwijzingen en een enkele keer een uitnodiging voor een gesprek, maar ook dit liep uiteindelijk op niets uit. Ik kreeg een ingeving: particuliere onderzoeksbureaus (ook wel: recherchebureaus), zouden die geen belang hebben bij mij als criminoloog? Dit zou een vernieuwende combinatie van expertisen kunnen zijn die ik absoluut zag zitten. Hoewel dit mij een gouden idee leek, had ik niet heel veel hoop door vele afwijzingen vanuit eerdere sollicitaties. Ik wist dat ik spijt zou krijgen als ik niets met mijn idee zou doen. Zodoende schreef ik een open sollicitatie naar de directeur van een particulier onderzoeksbureau in het noorden. Hij reageerde vrij snel dat er wellicht mogelijkheden waren. We maakten kennis en nog geen half jaar later gingen we samenwerken: Spandaw & Veltman – Integriteit & Criminologie. Door de combinatie van criminologische inzichten met particulier onderzoek hebben wij een nieuwe markt aangeboord waarop wij breed inzetbaar zijn. Wij werken voor een diversiteit aan opdrachtgevers lopend van zelfstandig ondernemers tot aan (semi-)overheden. Onze werkzaamheden zijn onder andere pre-employment screeningen, onderzoek naar vermoedens van frauduleus ziekteverzuim, dossieronderzoek, consultancy in beveiliging en inzet van een vertrouwenspersoon. Momenteel ben ik fulltime werkzaam als locatiemanager van een vluchtelingenopvang. Hier ben ik als aanspreekpunt verantwoordelijk voor een gestroomlijnde gang van zaken, schakel ik met beveiligers en werk ik aan de preventie van veiligheidskwesties in en rondom de opvang.

Mijn advies: durf buiten de gebaande wegen te lopen en wees creatief. Als criminoloog kun je op allerlei plekken terecht komen of deze (mede) zelf creëren. Ik heb mijzelf overtroffen en dit had ik op de middelbare school nooit durven dromen. Twijfel nooit aan jezelf en ga je dromen achterna, ook en misschien zelfs juist als anderen je onderschatten. Jij kent jezelf het beste!

©2015-2022 Het CNN - Info@hetcnn.nl

Log in with your credentials

Forgot your details?