Hoi!

Ik ben Didi van Weijen en vanaf augustus werkzaam als studentambassadeur bij de politie in Leiden. Het doel van het studentambassadeurschap is om de verbinding tussen studenten en de politie te verbeteren, waarin je veel vrijheid krijgt om in te vullen hoe je dit doet. Graag neem ik jullie mee naar hoe ik hier terecht ben gekomen en wat ik op dit moment allemaal doe.

 

Vroeger

Op de middelbare school wilde ik al heel graag later bij de politie werken, maar wist ik nog niet zo goed hoe ik dat moest combineren met een wo-opleiding. Toen ik naar open dagen ging van allerlei universiteiten, kwam ik erachter dat de studie ‘criminologie’ bestond en dit was dan ook precies wat ik zocht. Na deze bachelor in Leiden te hebben afgerond, ben ik in 2020 begonnen aan de master ‘criminaliteit en veiligheidsbeleid’ – wederom in Leiden. Tijdens die periode kwam echter corona om de hoek kijken, waardoor zowel de master als mijn stage bij een onderzoeksinstituut geheel online waren. Hoewel ik mijn diploma op zak had, heb ik er alsnog voor gekozen een tussenjaar te nemen. Ik was/ben dan ook van plan om zoveel mogelijk ervaring op te doen, mijn grenzen te verleggen en extra kennis tot me te nemen. Toen ik de vacature voor het studentambassadeurschap voorbij zag komen, was ik dan ook meteen enthousiast. Parttime werken bij de politie voor een jaar lang: dat was precies wat ik zocht in dit tussenjaar.

 

Nu

Samen met Emma  , houd ik me bezig met het versterken van de band tussen de politie en de studenten in Leiden en omstreken. De werkzaamheden waar we ons mee bezig houden, zijn erg breed. Zo organiseren we activiteiten, houden we contact met studieverenigingen, delen we vacatures op onze Instagram en ondersteunen we in taken op dit gebied. De activiteiten die we organiseren kunnen vrij informeel zijn, zoals het speeddaten met agenten of de politie-pubquiz. Maar we zoeken zeker ook naar activiteiten met een meer serieuze insteek, zoals lezingen, een casusdag voor studieverenigingen en de politietrainingsdag op 11 februari. Je moet constant denken: hoe kunnen we vanuit de studenten een bijdrage leveren aan de agenten en hun werk of juist andersom (en soms werkt het natuurlijk beide kanten op).

Je bent als studentambassadeur veel aan het regelen en organiseren en daarbij doe je veel dingen door elkaar. Ook heb je veel contact met zowel studenten als politiemensen, dus je netwerk groeit enorm. Iedereen denkt graag met je mee en staat open om je dingen te leren. Naast het ambassadeurschap ben ik begonnen aan de opleiding tot politievrijwilliger, waar ik enorm veel leer op praktijkgebied. Als je bij de politie gaat werken, moet je een screeningsprocedure doorlopen, die ervoor zorgt dat je ook écht betrokken kunt zijn in de organisatie. Zo mag ik weleens met diensten meerijden en mocht ik een kijkje nemen bij de Meldkamer in Den Haag. Onze coördinator regelt daarnaast ook weleens werkbezoeken of trainingen die je ervaringen nog verder uitbreiden. Op deze manier krijg ik een steeds beter beeld van wat er allemaal mogelijk is later en wat eventueel bij mij zou kunnen passen.

Binnen de politie zit ik ook in het bestuur van COPS: de club ondernemende politie studenten. Hier kunnen studenten die werkzaam zijn bij de politie zich aansluiten. COPS is vorig jaar opgericht door de studentenambassadeurs van dat jaar en heeft als doel om deze groep mensen dichter tot elkaar te brengen. Het is eigenlijk vergelijkbaar met een dispuutje binnen de politie.

Al deze dingen maken het dat ik het enorm naar mijn zin heb in deze organisatie en ik nog lang niet weg wil!

 

Later

Op dit moment weet ik nog niet wat de toekomst mij gaat brengen. Tot en met augustus ben ik nog bezig met het studentambassadeurschap, maar daarna is voor mij de tijd gekomen om een fulltime baan te vinden. Wellicht is dat bij de politie, maar misschien is dat op een hele andere plek. Ik weet wel dat mijn ervaring bij de politie veel deuren heeft geopend en ik na dit tussenjaar een goed CV heb opgebouwd. Ik heb mezelf uitgedaagd en beter leren kennen, waardoor ik met goed vertrouwen de arbeidsmarkt op zal gaan!

 

Mocht je ideeën hebben voor een leuke samenwerking of heb je nog vragen: wellicht dat wij iets voor je kunnen betekenen of kunnen koppelen aan de juiste persoon bij de politie. Neem hiervoor contact op met studentambassadeurs.leiden-bollenstreek@politie.nl

 

©2015-2022 Het CNN - Info@hetcnn.nl

Log in with your credentials

Forgot your details?